Όταν πρόκειται για το σχεδιασμό χώρων για παιδιά, μπορεί να είναι δελεαστικό να επιλέξετε ασφαλείς επιλογές. Ένα ουδέτερο σκηνικό με λίγα, πολύχρωμα αξεσουάρ είναι ο προφανής τρόπος, αλλά θα είναι διεγερτικό για το μικρό σας; Και αντανακλά πραγματικά την προσωπικότητα του παιδιού σας;

Η παιδική μας κρεβατοκάμαρα είναι κάτι που θυμόμαστε για όλη μας τη ζωή, γι' αυτό αξίζει να δημιουργήσετε έναν πραγματικά αξέχαστο χώρο για το παιδί σας που θα το εμπνεύσει και θα ενθαρρύνει τη δημιουργικότητά του.

Ο στόχος είναι να δημιουργήσετε ένα φιλόξενο εσωτερικό που να ταιριάζει με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του παιδιού σας, ενώ το κάνει να αισθάνεται ασφάλεια. Εδώ, εξετάζουμε πώς να σχεδιάσουμε τους εσωτερικούς χώρους των παιδιών που είναι τόσο μοναδικοί όσο και τα ίδια τα παιδιά.

 

Υπέροχο παιδικό δωμάτιο με θέμα το δάσος από το 
@fasolkowe_love στο Instagram

ΒΑΛΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

Αν και ο πειρασμός να κάνετε μόνοι σας όλες τις βασικές επιλογές για την κρεβατοκάμαρα ή την αίθουσα παιχνιδιού του παιδιού σας είναι μεγάλος, οι ειδικοί λένε ότι είναι καλή ιδέα να συμμετέχουν τα παιδιά στη λήψη αποφάσεων.

Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα καταλήξετε σε ένα εξαιρετικά πρωτότυπο σχέδιο, αλλά και το παιδί θα αισθάνεται ότι έχει επενδύσει πλήρως στον νέο του χώρο και θα είναι πιο πιθανό να τον διατηρήσει τακτοποιημένο.

«Το να δίνετε στα παιδιά τον έλεγχο του σχεδιασμού του δωματίου τους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τους διδάξετε να παίρνουν αποφάσεις με βάση αυτό που τους αρέσει και όχι με βάση το όραμα κάποιου άλλου. Πιστεύουμε επίσης ότι είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να έχουν την ελευθερία να δημιουργούν χώρους που να αισθάνονται ασφαλείς και αντανακλά τη προσωπικότητά τους και πιστεύουμε ότι αυτό ξεκινά από νεαρή ηλικία». – Shavonda Gardner, Interior Designer, SG Style, California

Είναι επίσης σημαντικό λοιπόν να διασφαλίσετε ότι ο χώρος αντανακλά την προσωπικότητα του παιδιού σας. Αυτό θα ενισχύσει τη σύνδεσή τους με το χώρο, δίνοντάς τους μια αίσθηση ιδιοκτησίας. Θα κάνει επίσης το παιδί σας να αισθάνεται ότι η άποψή του εισακούγεται και επιβραβεύεται – με αυτό το τρόπο θα χτιστεί σιγά αλλά σταθερά το αίσθημα αυτοεκτίμησης.

Αν είναι παθιασμένοι με τον αθλητισμό, για παράδειγμα, γιατί να μην συμπεριλάβουν έναν τοίχο αναρρίχησης ή ένα στεφάνι μπάσκετ; Ή αν οι τέχνες και οι χειροτεχνίες είναι περισσότερο το αντικείμενο τους, θα μπορούσατε να ενσωματώσετε ένα ειδικό τραπέζι ζωγραφικής, έτσι ώστε το παιδί σας να έχει τα εργαλεία για να ακολουθήσει τα αγαπημένα του χόμπι

 

 

 

 

Από το Piccolini Montessori Kids Shop στο Instagram - @PICCOLINICR & Ιδέες αποθήκευσης από το @NESTDESIGNS στο Instagram

 

ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

Ένας άλλος τρόπος για να αντικατοπτρίσετε την προσωπικότητα του παιδιού σας στο σχεδιασμό του δωματίου είναι να εξάψετε τη φαντασία του ενθαρρύνοντας τη δημιουργικότητα και το παιχνίδι.

Και πάλι, το κλειδί εδώ είναι να το κάνετε όσο το δυνατόν πιο μοναδικό για το παιδί σας, ώστε να αισθάνεται μια άμεση σύνδεση με τον χώρο του.

Εάν το παιδί σας ενδιαφέρεται για ταξίδια και εξερευνήσεις, μια τοιχογραφία ενός παγκόσμιου χάρτη ή σκηνής ζούγκλας θα το βοηθήσει να βιώσει τη περιπέτεια σε μακρινά φανταστικά μέρη. Αν θέλετε πιο «πρακτικό» παιχνίδι, μπορείτε να το ενθαρρύνετε με τη συμπερίληψη μιας τσουλήθρας στο σχέδιο του κρεβατιού ή ακόμα και μιας κούνιας που κρέμεται από την οροφή.

Είναι επίσης σημαντικό να επιτρέπουμε στα παιδιά να εκφράσουν την καλλιτεχνική τους πλευρά. Αυτό που μπορεί να σας φαίνεται σαν ένα ακατάστατο σκαρίφημα μπορεί κάλλιστα να είναι μια σημαντική δημιουργική διέξοδος για το παιδί σας. Εάν η σκέψη των κηρομπογιών και των χρωμάτων στην κρεβατοκάμαρα είναι ένα βήμα πολύ μακριά, γιατί να μην σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μπογιά μαυροπίνακα για να δημιουργήσετε έναν καθορισμένο «τείχο τέχνης»;

Με αυτόν τον τρόπο το παιδί σας μπορεί να εκφράστε απλά με μία κιμωλία χωρίς να καταστρέψει τους πρόσφατα διακοσμημένους τοίχους σας. Ένας μεγάλος, πλαισιωμένος «τοίχος γκαλερί» λειτουργεί επίσης καλά ως ένας συγκεκριμένος χώρος στον οποίο το παιδί σας μπορεί να εμφανίσει τα τελευταία του έργα τέχνης.

 

 

 

 

 

 

Στερεώστε ένα κομμάτι κορδόνι μέσα σε κάθε πλαίσιο. Τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν μανταλάκια για να δείξουν τα αριστουργήματά τους. Ιδέα από το YellowBlissRoad.com

 

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΤΕ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΕΞΥΠΝΟΥΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Ο σχεδιασμός των παιδικών δωματίων μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικός. Γι' αυτό πρέπει να φροντίσετε να μην παρασυρθείτε πολύ με τις δημιουργικές ιδέες και να μην κινδυνεύετε να ξεχάσετε τα λειτουργικά στοιχεία του δωματίου. Ας το παραδεχτούμε, τα παιδιά έρχονται με πολλά πράγματα και αν δεν είστε προσεκτικοί τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας είναι πιθανό να αισθανθείτε εντελώς καταβεβλημένοι με όλη την ακαταστασία.

Το κλειδί εδώ είναι να ενσωματώσετε στο σχέδιό σας την «έξυπνη αποθήκευση». Είναι χρήσιμο να σκέφτεστε κάθετα αλλά και οριζόντια, επομένως μπορεί να θέλετε να συμπεριλάβετε ένα κρεβάτι καμπίνας με ενσωματωμένο γραφείο από κάτω ή ένα κρεβάτι με ενσωματωμένα συρτάρια κάτω από τον χώρο ύπνου. Αξίζει επίσης να επενδύσετε σε προσαρμοσμένα κουφώματα για την κρεβατοκάμαρα ενός παιδιού, ειδικά αν το δωμάτιο δεν έχει πολλά περιθώρια για αποθήκευση.

Τα ενσωματωμένα ράφια, τα ντουλάπια και οι ντουλάπες μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στη μεγιστοποίηση του διαθέσιμου χώρου. Αυτό το είδος ντουλαπιών κατά παραγγελία έχει επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα της δημιουργίας μιας βελτιωμένης εμφάνισης – ειδικά αν είναι βαμμένα στο ίδιο χρώμα με τους τοίχους – που βοηθά στο να κάνει ένα μικρό δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο.

Είναι επίσης καλό να εξετάσετε το ενδεχόμενο να συμπεριλάβετε μια ποικιλία επιλογών αποθήκευσης. Θα μπορούσατε για παράδειγμα να συνδυάσετε τα ράφια με μια σειρά από καλάθια ή κουτιά αποθήκευσης, ώστε να κάνετε το τακτοποίηση διασκεδαστική αλλά και πρακτική για όλη την οικογένεια. Ό,τι κι αν αποφασίσετε για το δωμάτιο του παιδιού σας, φροντίστε να το διατηρείτε διασκεδαστικό, διεγερτικό και συνδεδεμένο με την ατομική προσωπικότητα του παιδιού σας.

 

ΥΦΑΣΜΑΤΑ FIBREGUARD: ΤΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

Με την FibreGuard δεν χρειάζεται πια να ανησυχείτε για τα υφάσματα των επίπλων στα παιδικά δωμάτια του σπιτιού σας. Τυχόν διαρροές ή λεκέδες μπορούν εύκολα να σκουπιστούν με λίγο νερό και – μόνο εάν είναι απαραίτητο – με ένα απλό τρίψιμο με μια λίγο σαπούνι. Αφήστε τα υφάσματα FibreGuard να κάνουν τη σκληρή δουλειά, εσείς χαλαρώστε και αφήσετε τα παιδιά να γίνουν παιδιά! Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι θα κάνουμε όλη σας τη ζωή ξέγνοιαστη, αλλά μπορούμε να σας βοηθήσουμε να κάνουμε τα πράγματα λίγο πιο εύκολα.

Εξερευνήστε περισσότερες ιδέες εσωτερικής διακόσμησης για παιδικά δωμάτια στο Pinterest: θα βρείτε στυλ για να εμπνευστείτε και ιδέες για αγόρια, κορίτσια ή και για gender-neutral υπνοδωμάτια και χώρους για να παίζει το παιδί σας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε τον κατάλογο της Nattiot για να εμπλουτίσετε τη διακόσμηση του παιδικού δωματίου